TateHindle Architects

Project

73 Warwick Street

73 Warwick Street, located within the Leamington Spa Conservation Area, is a new build mixed development that occupies a highly prominent corner at the junctions of Warwick Street, Guy Street and Oxford Row.

TateHindle’s proposal comprises 26 high-quality apartments arranged over five floors above a large retail unit at ground floor. The new building will be in the heart of this Regency era town and the design will respect the historical surrounding area. The development will produce a contemporary white rendered addition to central Leamington whilst reflecting the proportions and qualities of the Georgian Conservation area.

The development

A dilapidated department store will be replaced with a modern, sensitively designed building, which will comprise of high-quality apartments with spacious retail area below. The new active ground floor retail space will help revitalise the High Street.

Apartments are arranged around a shared sheltered landscaped garden at first floor. “Upside down” Duplex Penthouse apartments will have bedrooms to the lower level and the upper floor will have one large open living/ dining/ kitchen area which will open out to private terraces with panoramic view across Leamington. Ancillary accommodation, including car parking, will be provided as well as plant and cycle storage at basement level. The development will provide a new benchmark for quality of living space in central Leamington Spa.

The new building has received planning consent and is under construction. It will improve the active frontages on Warwick Street and Guy Street but particularly to the rear on Oxford Row where the new residential pedestrian and vehicular access will be located. The proposed new Warwick Street frontage seeks to compliment the rest of the terrace with fenestrations reflecting the more traditional character of adjoining buildings. The scale and massing has been carefully considered during a very thorough consultation process, with upper floors set well-back from the Warwick Street frontage.

Similar projects